Skip links

RET

RET: de werving van talent optimaliseren.

 Bij ‘werken bij de RET’ zullen veel mensen dan snel denken aan functies als buschauffeur, tram- of metrobestuurder. Dit is een klein deel van de mogelijkheden. Achter de schermen zetten nog eens honderden professionals zich in voor comfortabel en veilig openbaar vervoer in de regio Rotterdam.

People

Een weg vinden om je niet bezig te houden met de waan van de dag. Werk met een duurzame vorm van recruitment van purpose gedreven talent, versterken van de talenten van het  recruitmentteam en het optimaliseren van processen incl. software systeem.

De uitdaging

Jaarlijks heeft de RET honderden vacatures in uiteenlopende vakgebieden. Het personeelsbestand is enorm aan het verouderen en vergrijzing geeft een extra dimensie aan de al bestaande uitdaging. Leidinggevenden en medewerkers hebben aan de bel getrokken dat de recruitment activiteiten een extra impuls nodig hebben, ze staan te springen om talent. Helaas was het  huidige recruitment team, werkwijze en software systeem niet bestand tegen de grote behoefte. Er is besloten om heel het team, processen en software systeem te optimaliseren.

  

Smart solutions

Nu denk je waarschijnlijk: waar begin je? Omdat de druk enorm is bij de RET hebben we een dedicated recruiter inhouse geplaatst bij de afdeling Recruitment. Deze recruiter was tevens ook verantwoordelijk als projectleider voor het opstellen van een Programma van Wensen op basis van user stories voor de aanbesteding E-recruitment software, de werving van techniek specialisten en aanvullend de HR Manager ondersteunen in het verkrijgen van budget voor de gewenste arbeidsmarktcommunicatie activiteiten. Intensieve samenwerking met het interne mobiliteit team om herplaatsing van RET medewerkers door te voeren. In plaats van gebreken werd er gekeken en gedacht naar mogelijkheden.

De dagelijkse werkzaamheden als intakes voor nieuwe vacatures, het opstellen en plaatsen van vacatureteksten en het voeren met leidinggevenden van gesprekken waren on going. De processen zijn onder de loep genomen en verschillende interviews zijn afgenomen om de userstories van de recruiters op te nemen in het Programma van Wensen (bestaande uit basis wensen HR, functioneel IT beheer en data security). Uiteindelijk is er gekozen om een upgrade van het bestaande E-Recruitment software door te voeren. We hebben een advies opgesteld bestaande uit het opzetten van een multidisciplinair team bestaande uit P&O medewerkers incl recruitment, communicatie, marketing en IT om vanuit een purpose driven employer brand een herziene recruitment strategie op te stellen met bijbehorende uitingsvormen zoals o.a. de website en het gebruik van (online media. 

Gains
 • Het eerste advies en project was het creëren optimaliseren van de afdeling: Recruitment door het starten met een audit op de processen en screening;
 • opstellen van een programma van wensen met userbehoeften en wensen in beeld door stories;
 • Medewerkers en leidinggevenden werden getraind om de basistechnieken van een sollicitatie gesprek onder de knie te krijgen, het gebruik van het E-recruitment-systeem en om vanuit eigen budget gerichte arbeidsmarktcommunicatie aanvragen te doen. 
 • Ontwikkeling van een kloofanalyse, een SWOT analyse en een project implementatieplan met overzicht van verschillende projectresultaten om als hogeschool volledig up to date te zijn in recruitment
 • Begeleiding: in groepssessies, realistische opties en meer betrokkenheid van verschillende niveaus van medewerkers binnen de organisatie
 • Multidisciplinaire samenwerking verschillende organisatie onderdelen zoals directie, P&O, IT en Communicatie. Versterking van vertrouwen en inzicht in meer samenwerking mogelijkheden;
 • ontwikkeling van een purpose driven employer recruitment afdeling en strategie;
 • ontwikkeling purpose driven employer branding;
 • ontwikkeling van E-recruitment.
Deel deze pagina:
Share
Meer over People
 • Download de whitepaper over het aantrekken en behouden van talent
 • lees meer over ons aanbod
 • neem contact op met ons op
Meer cases