Skip links

RET

Hoe kan de RET de werving van talent optimaliseren?

In Rotterdam en omgeving kent vrijwel iedereen de bussen, trams en metro’s van de RET. Bij ‘werken bij de RET’ zullen veel mensen dan ook al snel denken aan functies als buschauffeur, tram- of metrobestuurder, baliemedewerker en toezichthouder. Stuk voor stuk belangrijke functies, alleen vertegenwoordigen ze maar een klein deel van de mogelijkheden. Achter de schermen zetten nog eens honderden professionals zich in voor comfortabel en veilig openbaar vervoer in de regio Rotterdam.

RET

Openbaar vervoerbedrijf in de regio Rotterdam. De RET biedt metro-, lightrail-, tram-, bus- en veerdiensten in de metropool Rotterdam. Dagelijks meer dan 600.000 passagiers.

De RET is verantwoordelijk voor de werking en het onderhoud van de infrastructuur.

 • Omvang 1.001-5.000 
 • Hoofdkantoor Rotterdam, Nederland
 • Type Publiek
 • Specialiteiten Openbaar vervoer, Techniek, Onderhoud en ICT

Recruitment & Retentie

Een weg vinden om je niet bezig te houden met de waan van de dag. Wek met een duurzame vorm van recruitment van purpose gedreven talent, versterken van de talenten van het  recruitmentteam en het optimaliseren van processen incl. software systeem.

De uitdaging

Jaarlijks heeft de RET honderden vacatures in uiteenlopende vakgebieden. Het personeelsbestand is enorm aan het verouderen en vergrijzing geeft een extra dimensie aan de al bestaande uitdaging. Leidinggevenden en medewerkers hebben aan de bel getrokken dat de recruitment activiteiten een extra impuls nodig hebben, ze staan te springen om talent. Helaas was het  huidige recruitment team, werkwijze en software systeem niet bestand tegen de grote behoefte. Er is besloten om heel het team, processen en software systeem te optimaliseren.

  

Smart solutions

Nu denk je waarschijnlijk: waar begin je? Omdat de druk enorm is bij de RET hebben we een dedicated recruiter inhouse geplaatst bij de afdeling Recruitment. Deze recruiter was tevens ook verantwoordelijk als projectleider voor het opstellen van een Programma van Wensen op basis van user stories voor de aanbesteding E-recruitment software, de werving van techniek specialisten en aanvullend de HR Manager ondersteunen in het verkrijgen van budget voor de gewenste arbeidsmarktcommunicatie activiteiten. Intensieve samenwerking met het interne mobiliteit team om herplaatsing van RET medewerkers door te voeren. In plaats van gebreken werd er gekeken en gedacht naar mogelijkheden.

De dagelijkse werkzaamheden als intakes voor nieuwe vacatures, het opstellen en plaatsen van vacatureteksten en het voeren met leidinggevenden van gesprekken waren on going. De processen zijn onder de loep genomen en verschillende interviews zijn afgenomen om de userstories van de recruiters op te nemen in het Programma van Wensen (bestaande uit basis wensen HR, functioneel IT beheer en data security). Uiteindelijk is er gekozen om een upgrade van het bestaande E-Recruitment software door te voeren. We hebben een advies opgesteld bestaande uit het opzetten van een multidisciplinair team bestaande uit P&O medewerkers incl recruitment, communicatie, marketing en IT om vanuit een purpose driven employer brand een herziene recruitment strategie op te stellen met bijbehorende uitingsvormen zoals o.a. de website en het gebruik van (online media. 

Gains
 • Het eerste advies en project was het creëren van een geheel nieuwe afdeling: Recruitment met een recruiter om te starten met gedegen processen en screening (sollicitaties werden meteen naar leidinggevenden gestuurd en die gaven aan dat minstens 90% niet een match was, het kwam over als zonde van de tijd van leidinggevenden). 
 • De Hogeschool Rotterdam liep hopeloos achter op het gebied van recruitment. Er werden nog vacatures geplaatst op een webpagina en sollicitanten konden naar een email – of post adres een brief en cv opsturen. Kortom, outdated.  Er werd een aankoop gedaan naar een module voor het inrichten van E-Recruitment. 
 • Medewerkers en leidinggevenden werden getraind om de basistechnieken van een sollicitatie gesprek onder de knie te krijgen, het gebruik van het E-recruitment-systeem en om vanuit eigen budget gerichte arbeidsmarktcommunicatie aanvragen te doen. 
 • Als kers op de taart verdween de webpagina met een opsomming van de vacatures. Er werd een aparte website opgezet gevuld met de informatie verkregen vanuit de recruitment strategie en employer branding vanuit purpose gedreven. De website werd gekoppeld aan het E-recruitment systeem en aangevuld met video en geschreven verhalen van medewerkers. Sollicitanten kregen een goed beeld over hoe het is om bij Hogeschool Rotterdam te werken. 
 • Kort na de livegang van de website is er een arbeidsmarktcommunicatie campagne uitgezet om de vacatures bekend te maken in de regio Rotterdam. Er werd gekozen van een mix van online en print waarbij de nadruk van de purpose benadrukt werd en de wens om meer praktijkgerichte docenten toe te voegen.
 • Ontwikkeling van een kloofanalyse, een SWOT analyse en een project implementatieplan met overzicht van verschillende projectresultaten om als hogeschool volledig up to date te zijn in recruitment
 • Begeleiding: in groepssessies, realistische opties en meer betrokkenheid van verschillende niveaus van medewerkers binnen de organisatie
 • Multidisciplinaire samenwerking verschillende organisatie onderdelen zoals directie, P&O, IT en Communicatie. Versterking van vertrouwen en inzicht in meer samenwerking mogelijkheden.
 • Leiderschap ontwikkeling en medewerker ontwikkeling door training, coaching en begeleiding
 • Ontwikkeling van een purpose driven employer recruitment afdeling en strategie
 • Ontwikkeling purpose driven employer branding
 • Ontwikkeling van wervingswebsite
 • Ontwikkeling contentstrategie, content en arbeidsmarktcommunicatie activiteiten
 • Ontwikkeling van E-recruitment
 • Ontwikkeling van een traineeproject
 • Ontwikkeling van een duaal onderwijs baan waarbij iemand in het bedrijfsleven parttime docent kan worden.
 • Na 1 jaar voor 70% vacatures ingevuld met talentvolle matching onderwijspersoneel.
Deel deze pagina:
Share
Meer over Recruitment & Retentie
 • Download de whitepaper over Recruit & Retain talent m.b.v. diversiteit en inclusiviteit
 • lees dit artikel over Omdenken
 • neem contact op met Ganes
Meer cases