Skip links

Wanneer alleen het ondertekenen van een Charter Diversiteit onvoldoende is

Wanneer alleen het ondertekenen van een Charter Diversiteit onvoldoende is

Wat hebben de Nederlandse Linda Meiden Magazine en de internationale Vogue met elkaar gemeen? En wat heeft dit te maken met het ondertekenen van een zgn Charter Diversiteit?

In 2019 heeft Linda de Charter Diversiteit ondertekend. Creatief directeur Jildou van der Bijl heeft namens Mood for Magazines haar handtekening onder de verklaring gezet. Linda geeft aan dat diversiteit belangrijk is “Wij zijn een groot mediamerk voor vrouwen en leveren daarmee een grote bijdrage aan de beeldvorming in ons land. Om die reden voelen wij ons ook verantwoordelijk om bij te dragen aan maatschappelijke vooruitgang. We willen een afspiegeling zijn van alle vrouwen in onze samenleving waarin iedereen zich herkent en thuis voelt.”


Er is een heus plan opgesteld met doelen om meer diversiteit na te streven op de redactie. De doelen omvatten een diverser personeelsbeleid, inclusiever worden op de werkvloer en op andere vlakken onze samenleving beter vertegenwoordigen. Linda geeft aan nog diverser te willen zijn in al uitingen en nog bewuster te willen worden van stereotyperingen, zodat Linda niet in een bubbel belandt”

Lees onze whitepaper over diversiteit en inclusie met een succescase!
En toch ging het mis

Gwen van Poorten en artiest Frenna werden beiden voor hetzelfde artikel geïnterviewd over telefoongebruik. Daar zou je van denken dat het dan logisch is dan beiden in het magazine verschijnen met een foto. Dit klopt ook. Helaas voor Frenna bleek dit niet op te gaan voor de cover van het magazine. Gwen van Poorten werd namelijk alleen afgebeeld op de hardcopy versie van het magazine. Frenna en Gwen waren wel op de online cover te zien.

 

Bijzonder, dat vond het management van Frenna want dit ging tegen de gemaakte afspraken in. Waarom Gwen wel en Frenna niet? Beiden hebben het interview gegeven. Het management was niet de enige die het vreemd vond. Fernando van Funx is gaan bellen en is de dialoog aangegaan met de hoofdredacteur van Linda Meiden. Luister zelf naar het interview. Op social media barstte de discussie ook los. De actie van Linda Meiden werd duidelijk niet gewaardeerd.

Ah joh, dit is toeval!…..of niet?

Nee, drie jaar geleden werd de hoofdredacteur van Linda, Karin Swerink, toendertijd hoofdredacteur bij Vogue Nederland ook opgebeld door Fernando. Eigenlijk voor hetzelfde onderwerp. Overigens geeft mevrouw Swerink aan meer inclusiever te willen zijn en overweegt een cover met Frenna.

 

Over Vogue gesproken

Anna Wintour heeft in dezelfde week iets soortgelijks uitgevoerd waarop ze ook een verklaring heeft gegeven. Dit viel ook niet goed en het lijkt erop dat beiden bladen flink door het stof gaan.

Hardleers? Vergeven? Wat moeten we ermee?

Laten we eerst kijken wat Linda aangeeft te doen aan diversiteit en inclusie.

Linda: “Momenteel geven we binnen het bedrijf al workshops over diversiteit, hebben we een diversiteitscommissie opgericht en proberen we constant scherp te zijn op inclusiviteit in onze uitingen. Zijn we divers genoeg op LINDA.nl, in de video’s van LINDA.tv en in het blad? Hebben we een goede mix tussen man en vrouw, jong en oud, zwart en wit, dik en dun? We proberen ons daar erg bewust van te zijn.”

Lees onze whitepaper over diversiteit en inclusie met een succescase!
Opvallend en om over na te denken
  • Mevrouw Karin Swerink lijkt niet te leren van haar fouten. Is dit toeval?
  • Diversiteit en inclusie worden door elkaar gehaald. Het zijn toch echt twee verschillende aandachtsgebieden. Is Linda daar ook van bewust?  Blijkbaar werken de workshops niet want dan zou je op zijn minst het verschil weten.
  • Wie zit er in de diversiteitscommissie en wat zijn de achtergronden van de leden? 
  • En als er mensen van een diverse afkomst worden geïnterviewd, dan is het niet hardcopy cover waardig. Waarom niet?
  • Had Linda het gevraagd aan de doelgroep en ernaar geluisterd, dan was het waarschijnlijk wel gebeurd. Nee, Linda reageert online en wilt de dialoog niet eens meer aan gaan.

Jammer, dit was namelijk een hele mooi kans voor Linda om door te zetten met diversiteit. Waar ging het mis? Wie heeft het besluit genomen om de covers aan te passen? Als eindredacteur neem je daar ook het besluit over.

Mevrouw Karin Swerink heeft al eerder een misstap hierin gemaakt en nu weer. Wat zegt dat over de beste mevrouw en over Linda?

Waar er een kans ontstond voor juist hele mooie representatie, is er een fiasco ontstaan voor Linda. Is dit het ware gezicht van Linda?

Bij Ganes zeggen we altijd: wat is je purpose? Vanuit het ondertekenen van de Charter Diversiteit door Linda werd de purpose duidelijk.

Helaas blijkt Linda het in de praktijk niet waar te maken. Heeft het dan nog waarde als Frenna alsnog op de cover verschijnt?

Volgens ons niet. Ons advies aan Linda is om echt aan de slag te gaan met de purpose, diversiteit en inclusie en niet alleen de intentie duidelijk te maken, vooral met bewijs te komen en online en aan haar lezers om feedback te vragen. En als het niet oprecht is, doe het dan ook niet. 

Deel deze pagina:
Share
Meer over Cultuur
Meer solutions

People

Purpose driven, simpel data driven en bias free matchmaking voor het aantrekken en behouden van talent.

Meer info
Werkplek synergie

Development

Purpose driven development tools, E-learning en consultancy voor het optimaal (blijven) inzetten van je medewerkers.

Meer info

Leave a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.