Skip links

Zijn blinde vlekken in je organisatie echt zo erg?

Zijn blinde vlekken in je organisatie echt zo erg?

Een vrouwenquotum, Black Lives Matter en op social media barstte de hel los vanwege zgn. racistische uitlatingen van een televisiecommentator. Diversiteit en inclusie, we zijn er maar druk mee.

Bovenstaande voorbeelden worden in het huidige debat aangevuld met de meest duidelijke vormen van diversiteit. Hierin wordt vooral gekeken naar de fundamentele zichtbare verschillen tussen mensen en die te herkennen en te waarderen. Met name gender (vrouwenquotum), etniciteit en seksualiteit zijn populaire thema’s. Maar is dit ook terecht?

Helaas pindakaas. Dit is niet diversiteit.

Diversiteit is namelijk alle unieke aspecten van de unieke persoonlijkheid. Gender, cultuur en seksualiteit zijn labels. Een unieke aspect van het geheel van een mens. En nee, er is niks mis met labels. Labels worden gevormd door externe en interne diversiteit. Externe diversiteit is de wereld om jou heen. Dat zijn excentrieke prikkels. Interne diversiteit is hoe jij hiermee omgaat, jouw eigen ontwikkeling. Dan is het ook niet vreemd dat je labels hebt en geeft aan anderen? Iedereen heeft ze. 

Het gaat uiteindelijk erom welke betekenis en uiting je geeft aan die labels. Inclusie is een mensenrecht om “mens te zijn” zonder enige vorm van labels. In diversiteit zitten al je unieke eigenschappen, in inclusie ben je volledig in “zijn”. Kortom, het een kan niet zonder het ander. 

Meer weten over dit onderwerp, purpose en diversiteit en inclusie? 

Meld je hier aan voor de FREE Masterclass. Meteen in je inbox.
Waarom is het dan wel zo belangrijk?

Binnen 10 jaar ziet de werkvloer er anders uit. Met name Millennials en Generatie Z zijn dan te vinden op de werkvloer. Nu al wordt er door deze twee groepen aangegeven om meer vanuit purpose te leven en te werken. Diversiteit & inclusie is eerder een gegeven als uitzondering. Ben je dat als werkgever niet, dan piekeren zij er niet om om bij je te solliciteren of te blijven. 

 

Als de medewerker, de klant en de samenleving inzet op ontwikkeling vanuit purpose en diversiteit & inclusie, waar blijven organisaties dan?

Institutioneel racisme en gender ongelijkheid bestaan (helaas) nog steeds en het zal wel een tijd duren voordat het niet meer bestaat. Is het dan een verloren zaak? Nee natuurlijk niet! Wij geloven in een samenleving waar we vanuit verbinding samenleven. Want zeg nou zelf, je gunt iedereen toch een fijn en gelukkig leven waar je jezelf mag en kan zijn? En dat geldt natuurlijk ook op de werkvloer.

Veel organisaties hebben de wil om iets te doen, de ‘waarom’ en ‘hoe’ is de uitdaging. Hierdoor lijkt het erop dat veel inspanningen weinig tot geen duurzaam effect hebben. Dat is vreemd, want purpose is te ontwikkelen en diversiteit & inclusie kan worden gemeten. Het leidt tot duurzame Return On Investment (ROI) zoals gezondere medewerkers, hogere productiviteit en hogere groeipercentages.

Deel deze pagina:
Share

Meer over People

  • lees meer over ons aanbod om talent aan te trekken en te behouden
  • lees dit artikel over hoe verschillen ook je kracht kunnen worden naar meer ROI

Meer solutions

Ganes recruitment en retentie logo

Cultuur

Purpose driven performance- en competentie management tool en scans voor vergroting van betrokkenheid.

Meer info
Ganes logo Operational Excellence

Development

Purpose driven development tools, E-learning en consultancy voor het optimaal (blijven) inzetten van je medewerkers.

Meer info